Loois logo

Welkom bij Loois.
Hoe kunnen wij jou van dienst zijn?

Bedrijven &
Zelfstandigen

Zorgeloos ondernemen, daar wil Loois jouw firma in bijstaan. Dit doen we via innovatieve verzekeringsoplossingen & een professioneel risicobeheer. Ontdek vandaag nog ons aanbod.

Loois voor
particulieren

Iedere levensfase brengt nieuwe uitdagingen & obstakels. Loois wil jou en je geliefden bijstaan met een lach maar ook een traan. Ontdek nu onze vernieuwde aanpak.

Sparen voor je pensioen als zelfstandige: hoe pak je dat aan?

Wegwijs in pensioensparen voor zelfstandigen

Het gemiddelde wettelijk pensioen van zelfstandigen ligt een stuk lager dan dat van werknemers, laat staan van ambtenaren. Zelf sparen voor een aanvullend pensioen is dus de boodschap. Geen probleem, want als ondernemer vat je de koe bij de horens. Lees hier hoe jij, met Loois als sterke partner, jouw financiële toekomst veilig stelt.

Zelfstandige met of zonder vennootschap?

Heb je een eenmanszaak of werk je met een vennootschap? Het antwoord op deze vraag bepaalt mee op welke manier jij voor jouw pensioen kunt sparen.

– Heb je een vennootschap, dan kun je de volgende oplossingen gebruiken:

o Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
o individuele pensioentoezegging (IPT)
o pensioensparen
o langetermijnsparen

– Heb je een eenmanszaak, en dus geen vennootschap, dan zijn dit jouw opties:

o Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
o Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)
o pensioensparen
o langetermijnsparen

Het is perfect mogelijk om verschillende oplossingen te combineren.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen in 2018, VAPZ

Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is fiscaal de interessantste oplossing om als zelfstandige te sparen voor later. Met een VAPZ betaal je minder belastingen (fiscaal voordeel tegen de marginale aanslagvoet) én minder sociale bijdragen! In de praktijk kun je zo tot 60% recupereren van de premie die je betaalt.

Je kunt kiezen tussen twee soorten VAPZ:

– een gewoon VAPZ: je kunt maximaal 8,17% van je geherwaardeerde netto belastbaar beroepsinkomen storten, met een absoluut maximum van € 3.187,04.
– een sociaal VAPZ: hierbij kun je tot 9,40% van je geherwaardeerde netto belastbaar beroepsinkomen storten, met een absoluut maximum van € 3.666,85.

Onze specialisten berekenen wat voor jou mogelijk en het interessantst is. 

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen, POZ

POZ is volledig nieuw en biedt eenmanszaken een heel mooie opportuniteit. Vanaf 1 juli 2018 kun je als zelfstandige zonder vennootschap een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) onderschrijven. Zo wordt het ook voor jou mogelijk om evenveel te sparen als een zelfstandige met een vennootschap.

Welke voordelen levert dit je op?

– Je premies leveren een belastingvoordeel op van 30%.

– Je kunt kiezen tussen een contract met een gewaarborgd rendement (tak 21), eventueel aangevuld met een winstdeelname, en een contract waarvan het rendement afhangt van beleggingsfondsen (tak 23). Ook een combinatie van tak 21 en tak 23 is mogelijk. 

Hoeveel premie je mag storten voor je POZ, hangt af van de 80%-regel. Volgens die regel mogen je wettelijk en je aanvullend pensioen samen niet meer bedragen dan 80% van je laatste, normale brutoloon. Je makelaar berekent voor jou je maximumpremie.

VAPZ of POZ: wat kies je best?

Een VAPZ is fiscaal interessanter dan een POZ, maar je kan bij een VAPZ niet investeren in tak 23. Dat kan dan weer wel bij een POZ. Overigens hoef je niet eens te kiezen als je dat niet wilt: je kan beide nemen. Makkelijk, niet?

VAPZ of POZ via Loois

Je wilt financiële zekerheid later. Daarom neem je best een betrouwbare partner onder de arm. Loois begeleidt je met een pensioenplan op jouw maat. Zo kun je zonder zorgen van je oude dag genieten en die ultieme droom verwezenlijken. Of dat nu het vakantiehuis is in het zuiden van Frankrijk, die droomreis die je altijd al wilde maken of dat duwtje in de rug dat je je kleinkinderen wilt geven, het kan met het geld dat je nu bijeenspaart.

Neem nu contact op met ons voor persoonlijk advies op maat.

Vragen?
Meer Info?

Laat je e-mailadres of telefoonnummer na.

Een Loois-specialist contacteert je binnen de 48h.